söndag 25 oktober 2015

Det tar sig...


Hösten är här och den är otroligt vacker på Skeppsholmen! Soliga dagar strosar många turister och lediga stockholmare förbi, blandat med skolklasser som besöker Moderna Museet och konstnärer/musiker som medverkar i eller besöker föreställningar på Teater Galeasen eller MDT. Regniga dagar känns det som att jag får ha ön nästan för mig själv, och det är ibland svårt att tro att jag befinner mig mitt i centrala Stockholm.

På väg till en morgondusch, utsikt mot Söder och en liten glimt av en mast på af Chapman
Jag har tillbringat fyra fina dagar i Piteå men är nu tillbaka på ön igen! De sista dagarna har fokus legat på att bygga badrum och innertak. Men dagarna brukar alltid starta med kaffe på V:s båt, gärna ute i solen på fördäck om vädret tillåter.

Ahh...
Jag har nu sågat till, kvistlackat, målat och satt upp nästan all pärlspont, vilket känns helt ljuvligt. Salongen känns plötsligt varm och ombonad, trots det övriga kaoset. Jag hade dock så klart räknat lite fel, så jag måste såga till och måla ytterligare 4 brädor innan taket är intakt, men det är snabbt gjort. Supersnälla grannarna Per (känd som Sankte Per i denna blogg) och Ida upplåter plats på sin båt så att pärlsponten kan målas och torka inomhus. En stor flaska glögg till dem i jul, helt enkelt.

Jag har här blandat linoljefärgen med terpentin, vilket gör att den bli mer "lättpåstruken" (som en tonåring på första fyllan :-)

Två av plankorna har vi sågat fyra hål i vardera (V i den ena, jag i den andra, och jag kommer inte att avslöja vilka hål som blev jämnast och snyggast). Genom hålen har vi dragit en liten 24-voltssladd som vi sedan ska koppla in små spotlights i.

Sladd ner genom hålet och upp igen, sedan vidare till nästa hål så att alla lampor blir seriekopplade.
Efter att ha mätt ut mitten av båten, var det bara att sätta upp en planka och sedan "bygga" ut mot babordsidan där badrummet ska vara. Plankorna skjuts fast med hjälp av en spikpistol kopplad till en kompressor, lånad av Per. Varje planka har som en liten rundad kant - en "pärla" - som har gett dem dess namn; pärlspont. Varje planka har en liten utstickande kant på ena sidan och en liten skåra på andra sidan som man skjuter in nästa planka i, så att de hel tiden hakar i varandra.

Delar av pärlsponten uppsatt, här ser man också hålen för några av de kommande lamporna i taket.
I badrummet var det nu dags att dra lite slangar innan vi kunde sätta upp innerväggarna. I väggen mot skrovet ska vattenslangarna till min dusch gå, så de vill man skydda lite extra mot kyla. Därför stoppar man in dem i tjocka och mjuka "fodral" som ser till att de ligger fint inbäddade.

Fina fodral till mina vattenrör.
Här kommer sedan rören ut genom borrade hål i innerväggen.
Badrummet ska såklart även ha belysning (två spottar i taket och en lampa vid spegeln). Men - det ska även ha golvvärme. Jag tror att det kommer att bli sjukt skönt i vinter, och inte minst kommer det göra att golvet torkar mycket snabbare efter att man har duschat.

Därför har vi nu förberett för el i en av väggarna; dragit slangar för elkablar samt monterat små dosor som tryckknapparna och golvvärmedisplayen kommer att sitta i lite längre fram.

Dosor och slangar monterade på den ena väggen i badrummet.

Golvvärme och duschset inhandlat. Det lyckliga barnet ingick inte.
Längst ner, vid golvet, har vi satt dit en två decimeter hög list av ett vattentåligt material (det ser ut som gips ungefär) för att ge lite extraskydd mot fukt.

Bara plywood i dubbla lager vid durken...

...och sedan ett vattenavvisande, skyddande lager.
Därefter var det äntligen dags att smacka dit några reglar och isolering innan vi satte upp det andra lagret med plywood. Reglarna är för att ge lite distans mellan väggarna, men också för att stabilisera upp lite.

Egentligen behövs inte isolering på väggar som ska vara inne i båten, men jag vill gärna ha lite ljudisolering i badrummet när mina bröder kommer på besök. Av samma anledning har jag köpt en rejäl badrumsfläkt med det mäktiga och skrämmande namnet "Pax Calima" (ni har väl sett "Indiana Jones och de fördömdas tempel"? Caaaalimaaaaaaa!).

Reglar och isolering på plats!
Sedan var äntligen alla väggar uppe och färdiga! Hurra! Nu ser man hur stort (eh - litet) badrummet kommer att bli, men det känns faktiskt helt ok!

Litet, men naggande gott.
Provsitter lite.
Eluttag på utsidan av badrummet.
Här är det! Den gamla badrumsdörren som syns till höger i bild ska återanvändas. Det gäller att saxa in genom dörren... Men vilket snyggt tak!

Efter allt detta jobb är jag nu helt utmattad. Därför: sömn nu!

Eder,
Drottning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar