fredag 30 oktober 2015

Kaklet på plats - bajsslang kopplad :-)

De sista dagarna har vi ökat takten lite! Den sista innerväggen har kommit upp, med en hel del slangar för elsladdar dragna. Jag vill ju försäkra mig om att ha el till projektorn och ljudkablar till högtalarna ovanför soffan i vinter :-)

Babordsväggen är äntligen klar, preppad för eluttag både här och där. Mot styrhytten har jag återanvänt den gamla väggen.

Till höger ska min fina SJ-kamin stå, så där ska vi förbereda väggen på annat sätt, med gips, isolering och granitplattor.
När jag kom hem till ön för några dagar sedan när jag hade varit borta och jobbat, fick jag en bra-att-haig låda av fine V. Den innehöll alla möjliga och omöjliga kopplingar, genomföringar och grunkor att ha till mina vatten- och bajsslangar (varför säga septiktank när vi alla ändå vet vad det ordet betyder...).

My man knows how to treat a lady.
Så vi passade på att helt enkelt koppla ihop tömningsslangen till bajstanken, förbereda med slang till toaletten och montera bajspumpen. Pumpen sattes upp i motorrummet och är till för att pumpa bajset in till kajen (eller en båthamn) när tanken är full. Jag drog även två slangar för avluftning till bajs och vatten så att vattnet hålls fräsch och så att bajset också hålls - eh -fräsht. I bajsavluftningen kommer det också att sitta ett kolfilter som hindrar att otrevliga lukter och bakterier tränger ut.


Bajsslang från botten av tanken (som är tiltad uppåt på den här bilden). Grunkan på sitter på slangen gör att man kan stänga av flödet om man av någon anledning i framtiden måste plocka isär pumpen för att byta ut någon del. Oh, happy day.

Poopy-doopy-pumpen, här uppsatt i motorrummet. Nertill skymtar man hur slangen går in i pumpen, nu måste vi bara koppla en slang från pumpen upp genom skrovet också så att man kan tömma på utsidan.

Vi har även kaklat badrumsgolvet. I förra inlägget beskrev jag hur golvet byggdes, men nu var det dags att preppa för våtrumsstandard. Först skulle golvvärmen ner, ety min båttoalett är måhända den minsta på Skeppsholmen men den kommer att vara den mest ombonade. Vi lade ut ett vanligt hönsnät i botten för att få bättre spridning på värmen, sedan var det bara att tålmodigt limma fast hela värmeslingan över golvet (och undvika att gå för nära golvbrunnen).

Hönsnät, värmeslinga och limpistol. Den svarta sladden som sticker ut på golvet är sensorn för golvvärmen.

Sedan var det dags att koppla en stor visp till borrmaskinen och vispa golvcement för fulla muggar på kajen. Skoj! Massan hälldes sedan försiktigt ut över golvet i flera omgångar och formades så att det blir en liten lutning ner mot golvbrunnen.

Elvisp deluxe.


Efter något dygns torktid lade vi på våtrumsskyddet, som ser ut som en tunn, ljuslila väv. Runt golvbrunnen och i hörnen och kanlistarna lade vi dubbla - ibland tredubbla - lager för att vara säkra på att det ska vara tätt. Ingen försäkring gäller om det skulle börja läcka (eftersom vi har höftat till lite på egen hand), så det är lika bra att ta i ordentligt. Sedan blev det äntligen dags att kakla! Det krävdes onekligen en del obekväma arbetsställningar och ganska många kapningar av kakelskivorna för att få det att passa in i badrummet som helt saknar räta vinklar, men kul var det!

Våtrumsväven på plats, här står mina fötter och funderar på hur kaklet ska läggas ut.
Kakelskäraren användes flitigt.
Där var vi igång! Jag startade med golvbrunnen, för att få någon rät vinkel att utgå ifrån.
Sedan var det bara att jobba sig bakåt i rummet, med kakelfix i håret och överallt på strumporna.
V:s hund Adelia iakttog förundrat vårt arbete.
Efter några timmars roligt pyssel (med paus för dessertvinsdrickande och ätande av pepparkaksdeg (!) med grannarna) var det klart. Imorgon kväll ska det fogas med ljusgrå fog, sedan får det vila ett par dagar medan jag åker till Göteborg för opera och fest. Men på måndag ska inneväggarna börja fixas, så snart - snart, snart, snaaaaaart - kommer badrummet att vara möjligt att använda. Då blir det party; "Kiss and tell"-party!

Med denna vackra bild på ett helt nykaklat golv bjuder jag er godnatt.

Spana in precisionen i alla vinklar, och golvbrunnen som vi har fiskat upp ur sjön...
Eder,
Drottning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar